Jedzenie, mity i nauka

Frida Duell
Tłumaczenie: Marta Rey-Radlińska
Zdjęcia: Rickard Rönnerstam
Wydawnictwo: Marginesy
Poleca: Kasia Sosnowicz

Tym razem lektura inna niż zwykle, ale warta uwagi, szczególnie tych, którzy lubią wiedzieć, co i po co jedzą.

Czy picie gorących napojów może spowodować raka krtani? Czy miód rzeczywiście działa na kaszel? Czy popularne ostatnio niejedzenie glutenu to dobry pomysł w przypadku osób niechorujących na celiakię? Na te pytania (i wiele innych równie intrygujących) odpowiada w swojej książce Frida Duell – lekarka na co dzień pracująca w sztokholmskim Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska. Opierając się na badaniach naukowych, obala mity związane z niektórymi produktami spożywczymi, a także bierze pod lupę diety. Oprócz ciekawych wskazówek dotyczących jedzenia znajdziecie tu również proste przepisy na smaczne i zdrowe dania.

Każdy z nas wie, jak ważne dla zdrowia jest prawidłowe odżywianie, ale nie każdy potrafi się zmobilizować do zmiany nawyków żywieniowych. Nawet jeśli już zdecydujemy się na ten krok ku lepszemu, jest spore ryzyko, że na starcie zostaniemy zalani masą sprzecznych informacji od tzw. życzliwych. W dużej mierze wynikają one z funkcjonujących od lat w społeczeństwie mitów. Jeść węglowodany czy raczej ich unikać? Rzucić precz tłuszcz czy wręcz przeciwnie? A co ze starymi babcinymi sposobami na rozmaite dolegliwości? Czy one faktycznie działają?

Ta książka może być dla Was sporym zaskoczeniem, bo okazuje się, że niektóre tak bardzo lansowane zdrowe produkty mają po prostu dobry PR, a faktycznych cudownych właściwości jak na lekarstwo. Autorka przeanalizowała wartościowe badania naukowe, zatem wygląda na to, że nie jest to kolejna bajka, a zbiór sprawdzonych i przydatnych informacji (choć zastanawia mnie trochę, jak to, o czym pisze Duell, ma się do zaleceń polskich towarzystw naukowych dotyczących suplementacji witaminą D, zwłaszcza jesienią i zimą). Mnie dała dużo do myślenia, a przede wszystkim zmobilizowała do kolejnego zweryfikowania tego, co jem i podaję swojej rodzinie.

Książka napisana jest bardzo przystępnym, miłym dla oka i ucha językiem (pozbawionym pouczającego tonu), urozmaicona smakowitymi zdjęciami oraz przepisami na szybkie i zdrowe dania. Właściwie można by ją nazwać nie tylko poradnikiem, lecz także praktyczną, mądrą książką kucharską.

Smakowity czytelniczy kąsek dla osób ciekawych świata i zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Za egzemplarz serdecznie dziękuję wydawnictwu Marginesy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *